Voor sommigen een bekend fenomeen, voor anderen wellicht alleen te merken doordat het opstarten en afsluiten van de pc wat langer duurt: de Windows-updates op de tweede dinsdag van de maand. Volgens Microsoft is deze dag niet zomaar gekozen.

windows 10 update

In een blogpost over het uitbrengen van patches schrijft Microsofts John Wilcox dat er twee redenen zijn voor de keuze voor dinsdag. Zo zou dit beheerders de tijd geven om op maandag aan andere zaken te werken, bijvoorbeeld dingen van de vorige week. De tweede reden is dat er in principe dan nog de rest van de week over is om te besteden aan het testen van de updates en het oplossen van problemen.

Verder legt Wilcox uit dat in 2003 werd besloten over te gaan naar een maandelijks updatemoment, in plaats van dat patches werden uitgebracht zodra deze klaar waren. Dat zou het voor beheerders voorspelbaarder moeten maken. Patch Tuesday, die ook wel wordt aangeduid als de b release, bevat beveiligingspatches.

Soms komt het voor dat deze dag wordt overgeslagen of dat er een zogenaamde out of band-update plaatsvindt, bijvoorbeeld bij een ernstig lek of als er problemen zijn die een groot aantal apparaten treffen. Microsoft zei onlangs dat het ongelegen updates, wellicht een pleonasme, wil gaan voorkomen met machinelearning.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment