De Belgische privacywaakhond heeft de politie in het land toestemming gegeven om infiltratieacties op internet uit te gaan voeren.

laptop

De Belgische minister van Justitie Koen Geens wijzigde anderhalf jaar geleden al de wet op de bijzondere opsporingsmethoden, zodat de politie in het land undercover zou mogen gaan op internet. Dat meldt De Tijd.

Eerst was echter nog wel toestemming nodig van Gegevensbeschermingsautoriteit, de Belgische privacywaakhond die in het land dezelfde taken heeft als de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland.

Politie mag strafbare feiten plegen

Nu de toestemming er is, mag de Belgische politie via internet contact leggen met mensen die verdacht worden van bijvoorbeeld het verkopen van wapens, drugs of kinderporno. De politie mag dan infiltreren in bijvoorbeeld een handelsforum op het dark web, en zich voordoen als geïnteresseerde.

Ook op het regulier toegankelijke internet gaat de Belgische politie acties doen, bijvoorbeeld door via tweedehandswebsites gestolen goederen te traceren via valse profielen. Infiltratie is alleen toegestaan bij verdenking van misdrijven waar minstens een jaar gevangenisstraf op staat.

De Belgische politie mag zich tijdens het infiltreren op het internet schuldig maken aan strafbare feiten, als dat nodig is om onopvallend mee te kunnen doen. Zo mogen politiemedewerkers bijvoorbeeld radicale of extremistische berichten versturen.

Uitlokken mag niet

Provoceren of uitlokken van misdaden mag echter nadrukkelijk niet. Wel mag de politie zich voordoen als minderjarige, om zo een afspraak te maken met op seks beluste volwassene mannen die bewust minderjarigen benaderen.

Ook kan de Belgische politie onder bepaalde omstandigheden de hulp van bijvoorbeeld hackers inroepen, of van experts van een bepaalde groep die wordt geïnfiltreerd.

In België dalen de algemene criminaliteitscijfers al zes jaar op rij. Het aantal strafbare feiten op internet groeit echter, waardoor het Belgische ministerie van Justitie daar meer mankracht wil inzetten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment