Oostenrijkse onderzoekers hebben ontdekt dat de Samsung Galaxy S7 uit 2016 ook kwetsbaar is voor het Meltdown processorlek dat eind vorig jaar werd ontdekt. Tot op heden ging men er vanuit dat het Meltdown lek zich alleen voordeed in processoren van Intel.

 

 

code

Eind vorig jaar werd de wereld opgeschrikt door de ontdekking van twee ernstige beveiligingslekken die de namen 'Spectre' en 'Meltdown' hebben gekregen. Normaal gesproken bevinden lekken zich in software, maar de ernst van deze lekken komt vooral voort vanuit het feit dat de lekken in de processoren zelf zitten.

Tot op heden werd gedacht dat alleen computers en apparaten die draaien op processoren van Intel gevoelig waren voor het Meltdown lek. Oostenrijkse onderzoekers hebben echter ontdekt dat het Meltdown lek ook aanwezig is in de Samsung Galaxy S7. De Oostenrijkse onderzoekers zullen hun bevindingen presenteren tijdens het aankomende Black Hat hackerscongres, meldtReuters.

Meltdown ook in smartphone processor aangetroffen

De Samsung Galaxy S7 draait in Europa op Samsung's eigen Exynos processor. Er zijn ook uitvoeringen van de Galaxy S7 met een Qualcomm processor. Het is niet duidelijk welke uitvoering van de Galaxy S7 de onderzoekers hebben onderzocht.

 

De Oostenrijkse onderzoekers stellen dat mogelijk honderden miljoenen smartphones gevoelig kunnen zijn voor het Meltdown lek, aangezien nu is gebleken dat het Meltdown lek niet alleen voorkomt in processoren van Intel. Er is aanvullend onderzoek nodig om te ontdekken of ook andere smartphones met andere processoren gevoelig zijn voor het Meltdown lek.

Toegang tot extra beveiligde deel geheugen

Het Meltdown beveiligingslek is een lek in een processor die misbruikt kan worden om toegang te verkrijgen tot het extra beveiligde gedeelte van het geheugen. Bij misbruik van het lek zouden kwaadwillenden op die manier bijvoorbeeld (systeem)wachtwoorden kunnen achterhalen. Computers kunnen overigens al tegen het Meltdown lek beschermd worden middels een software update.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment