Microsoft werkt aan een "wegwerp sandbox" voor Windows 10 waarmee gebruikers "niet vertrouwde software" eenmalig kunnen uitvoeren. De beveiligingsfeature wordt InPrivate Desktop genoemd en is volgens Microsoft een ingebouwde en snelle virtual machine die bij het sluiten van de applicatie wordt gerecycled.

Het bestaan van de nieuwe functie werd ontdekt in een quest in de Feedback Hub-app voor Windows 10 insiders. Via quests kunnen gebruikers nieuwe features testen die zich in de laatste testversie van het besturingssysteem bevinden. De quest waarin de InPrivate Desktop werd aangekondigd is niet meer beschikbaar, maar twitteraar Paul Warren maakte een screenshot.

Daaruit blijkt dat de sandbox vooralsnog alleen voor Windows 10 Enterprise in ontwikkeling is. Om er gebruik van te kunnen maken moeten Hypervisor-features in het BIOS staan ingeschakeld, moet het systeem over 4GB werkgeheugen beschikken en minimaal 5GB vrije schijfruimte en minimaal twee cpu-cores hebben.

Microsoft wilde tegenover Windowsvolger Mary Jo Foley geen commentaar op InPrivate Desktop geven. Foley vermoedt dat de nieuwe beveiligingsfeature waarschijnlijk niet dit jaar nog in Windows 10 zal verschijnen. In oktober komt Microsoft naar verwachting met de volgende grote update voor het besturingssysteem, die de codenaam "Redstone 5" heeft.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment