De Nederlandse Spoorwegen voorziet een dozijn conducteurs van een smartwatch in de hoop om de treinen meer op tijd te laten rijden. Daarvoor wordt een door de NS ontwikkelde app gebruikt die dient als een geheugensteuntje voor het vertrekproces van een trein.

 

 

Smart watch

Een NS-conducteur licht toe dat de smartwatch en de app in feite dienen als een geheugensteuntje: "de smartwatch geeft kort voor vertrek een trilsignaal, zodat je op tijd met je vertrekproces start. En het mooie is: hij telt ook echt terug, zodat we op de seconde precies kunnen vertrekken." Hiermee heeft de conducteur volgens de NS precies dezelfde vertrektijd als de machinist.

De twaalf conducteurs zijn deze week begonnen met de test en gebruiken de smartwatch gedurende vier weken. Later dit jaar wordt de groep aanzienlijk uitgebreid en gaan 100 conducteurs de smartwatch en bijbehorende app gebruiken. Op dat moment wordt het effect van de smartwatch voor het hele land gemeten en de vraag gesteld of het nut heeft gehad voor het verbeteren van de punctualiteit.

Om wat voor smartwatch het precies gaat en hoe de bijbehorende door de NS ontwikkelde app precies werkt en welke features deze heeft, is grotendeels onduidelijk. De website Emerce meldt op basis van een woordvoerder van de NS dat het gaat om een 'Android-smartwatch'. Dat lijkt echter niet voor alle conducteurs te gelden, want de de NS meldde dat 'de meeste conducteurs die aan de test meedoen Android-smartphones hebben'. Als de app uiteindelijk definitief wordt ingevoerd, zullen 'ruim duizend' conducteurs er gebruik van maken. De NS was niet bereikbaar voor commentaar.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment