De FBI vroeg Google om gegevens over gebruikers die zich binnen een bepaalde periode in een gebied van ongeveer een halve vierkante kilometer rond verschillende plaatsen bevonden waar overvallen hebben plaatsgevonden. Google heeft tot nu toe geen data verstrekt.

Seal of the Federal Bureau of Investigation

Forbes schrijft aan de hand van rechtbankdocumenten dat het ging om gegevens in het kader van een onderzoek naar negen overvallen in de stad Portland, in de Amerikaanse staat Maine. In het kader van in ieder geval twee van die overvallen wilde de FBI de gegevens van alle gebruikers die zich binnen een bepaalde afstand van de overvallen bevonden gedurende een periode van dertig minuten. Volgens de site beslaat het totale gebied een oppervlakte van ongeveer 0,45km².

Het ging de opsporingsdienst om gegevens als volledige naam een adres, activiteit van het Google-account en de locatiegeschiedenis. Forbes schrijft dat dit 'ongehoorde verzoek' in principe op alle Android- en iOS-gebruikers in het desbetreffende gebied van toepassing was. De FBI zou in totaal vijf maanden op de gegevens hebben gewacht, maar Google is nog niet met de gegevens over de brug gekomen.

Een advocaat zegt tegen Forbes dat het verzoek, dat is goedgekeurd door een rechter, neerkomt op 'een volledig willekeurige doorzoeking van een grote groep mensen'. Een jurist van de burgerrechtenorganisatie ACLU legt aan de site uit dat dit soort verzoeken, aangeduid als reverse location warrants, normaal gesproken aan telecomproviders worden gestuurd. Het zou bovendien de eerste keer zijn dat de FBI van deze mogelijkheid gebruikmaakt. De jurist zegt: "Dit is een old school onderzoekstechniek, maar een geheel nieuwe bevoegdheid."

Uiteindelijk wist de FBI alsnog iemand te arresteren aan de hand van schoenzoolafdrukken in combinatie met dna uit een achtergelaten schoen. Ook verkreeg de onderzoeksdienst telefoongegevens, al is volgens Forbes niet duidelijk waar die vandaan kwamen. Google kwam onlangs in het nieuws nadat Associated Press in een onderzoek had vastgesteld dat het bedrijf locatiegegevens van gebruikers verzamelt, ook al hebben ze deze functie uitgeschakeld.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment