Het probleem van kant-en-klare-producten en -diensten voor internetcriminaliteit op ondergrondse marktplaatsen is nog relatief klein. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft en de Carnegie Mellon University.

De onderzoekers analyseerden transactiegegevens van 2011 tot en met 2017 van acht  darknetmarktplaatsen, zoals Silk Road, AlphaBay, Hydra en Evolution. Op basis daarvan schatten ze dat de omzet uit tools en diensten voor internetcriminaliteit op die handelsplaatsen over die zes jaar zo'n acht miljoen dollar bedraagt. De onderzoekers hadden verwacht dat de groei groter zou uitvallen en noemen de handel bescheiden in vergelijking met die van bijvoorbeeld de ondergrondse drugshandel op de marktplaatsen.

Het onderzoek richtte zich met name op de commoditization van internetcriminaliteit. Vanwege een toenemend aanbod van vaardigheden en diensten door gespecialiseerde partijen op de darknetmarktplaatsen, zou de drempel voor het plegen van internetcriminaliteit verlagen. "Je koopt een bepaalde dienst in en je hoeft er dus zelf geen verstand van te hebben om aan de slag te gaan. Je kunt dan bij wijze van spreken naar een 'cybercrime-IKEA' gaan om je gewenste pakket te kopen en samen te stellen", zegt onderzoeker Rolf van Wegberg.

Niet alleen de handel is nog bescheiden van omvang, maar ook moeten criminelen wel degelijk nog zelf van alles doen voor de inzet van tools en diensten, concluderen ze. De handel in diensten voor het wegsluizen van crimineel geld is het sterkst vertegenwoordigd op de ondergrondse marktplaatsen. Het gaat dan om aanbod voor tussenpersonen, geldezels, bankrekeningen en bitcoinwisseldiensten.

Daarnaast constateren ze dat de handel in log-ins van online accounts van gebruikers significant is. Ze schatten dat de totale omzet van de handel op de marktplaatsen rond de zeven miljoen dollar bedroeg in de periode tussen 2011 en 2017.

De onderzoekers presenteren hun bevindingen tijdens de de USENIX Security-conferentie, die deze week in Baltimore plaatsvindt.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment