Android krijgt binnenkort een nieuwe feature dat ervoor zorgt dat je op elk moment een volledige back-up van je telefoongegevens naar Google Drive kan starten. Op dit moment gebeurt dat automatisch en is het erg omslachtig zelf op een gewenst moment een back-up te starten.

 

 

Handmatige backups

Het nieuws van de nieuwe feature is bekend gemaakt doordat een gebruiker een probleem meldde aan Google. Hij vroeg of er een optie was om manueel een back-up uit te lokken op zijn Google Pixel 2 XL. Android voert op dit moment alleen automatische back-ups uit naar Google Drive afhankelijk van factoren als tijd en de batterijstatus van je telefoon.

Als je toch zelf een back-up naar Drive wil starten, kan je usb-debugging op je toestel activeren, hem verbinden via usb aan je pc en en vervolgens via pc-software als Android Debug Bridge (ADB) een commando uitvoeren waardoor een back-up meteen gestart wordt. ADB is een tool die Google normaal gezien aan ontwikkelaars bezorgt om hun apps te debuggen. Het is dus momenteel vrij omslachtig om een handmatige Drive-back-up uit te voeren, want je moet je telefoon met de computer verbinden en een commando uitvoeren.

Android backup

Meer controle

Uiteindelijk kreeg de gebruiker die het probleem meldde enkele dagen later in een reactie te horen dat de feature – handmatige back-ups naar Drive – onderdeel zal uitmaken van een toekomstige Android-release. Het zou wat ons betreft een grote meerwaarde zijn om als gebruiker meer controle te krijgen over je back-ups.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment