De Amerikaanse openbaar aanklager probeert Facebook zover te krijgen dat het de versleuteling op zijn Messenger-app af te breken zodat autoriteiten de voip-gesprekken van een verdachte kunnen afluisteren. De kwestie is uitgemond in een rechtszaak en Facebook biedt weerstand.

De details van de federale zaak zijn niet openbaar, aangezien de zaak under seal, ofwel achter gesloten deuren, plaatsvindt. Drie bronnen van Reuters luiden de klok over de eisen van de openbaar aanklager. De aanklager wil dat de rechter oordeelt dat Facebook met zijn weerstand contempt of court vertoont.

De openbaar aanklager doet onderzoek naar een lid van een zogenaamde MS-13-bende, een gewelddadige criminele groep die zich ook met drugshandel bezigt. Een van de leden zou de voice-functie van Facebook Messenger gebruiken, die net als de rest van de app gebruik maakt van end-to-end-versleuteling.

De zaak doet denken aan de San Bernadino-rechtszaak. De FBI wilde kijken in de iPhone 5c van de overleden schutter Rizwan Farook, die samen met een handlanger 14 mensen doodschoot in 2015. De iPhone was versleuteld en de FBI wilde Apple's hulp in de vorm van aangepaste firmware die de versleuteling ongedaan zou maken. Apple weigerde, omdat dergelijke firmware de veiligheid van al zijn toestellen in het geding zou brengen en niet alleen die van Farook. De FBI liet de zaak vallen nadat het dankzij de hulp van een onbekend bedrijf, vermoedelijk Cellebrite, toch toegang wist te krijgen tot de inhoud van de telefoon.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment