Google is aangeklaagd voor het volgen van gebruikers, zelfs als een privacyinstelling is ingeschakeld om dit te voorkomen.
Een instelling op de website van Google laat gebruikers de locatiegeschiedenis uitschakelen. Het uitschakelen van de optie zorgt er echter niet voor dat de zoekgigant stopt met het volgen van locaties. Daarvoor moet ook een tweede optie worden uitgezet, die dieper in de instellingen verborgen zit.

 google aangeklaagd volgen gebruikers ondanks privacyinstellingen

Eerder in augustus kwam de onduidelijke privacyschakelaar al aan het licht. Nu wil een aanklager in San Francisco met een rechtszaak afdwingen dat Google hier iets aan gaat doen.

"Google beweerde dat een gebruiker de locatiegeschiedenis op ieder moment kan uitschakelen", leest de aanklacht. "Daar is geen woord van waar."

Volgens de aanklager heeft Google op "illegale wijze zijn Android-telefoon gevolgd". Later zou het bedrijf hetzelfde op zijn iPhone hebben gedaan, waarop hij Google-apps had geïnstalleerd.

Schadevergoeding voor gevolgde gebruikers

De aanklager eist een schadevergoeding van de zoekgigant. Hij hoopt daarnaast van de rechtszaak een zogeheten class-action wordt, waarbij andere gedupeerden zich kunnen aansluiten. Iedereen die de privacy-optie had uitgezet en toch is gevolgd, kan zich voegen bij de zaak.

Google heeft sinds de ophef rond de onduidelijke schakelaar de beschrijvende teksten binnen de instellingen veranderd, in een poging om duidelijker te maken wat ze precies uitzetten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment