Volgens Venezolaanse activisten heeft de grootste isp in het land de toegang tot Tor geblokkeerd. Het zou gaan om een blokkade van zowel directe verbindingen met het netwerk als clients die via een bridge verbinding maken.

Het gaat om de Venezolaanse internetprovider Cantv, met afstand de grootste isp in het land. Deze provider is eigendom van de regering. Het aantal malen dat directe toegang tot het Tor-netwerk werd verkregen, is sinds april geleidelijk aan gestegen en bij 20 juni is een sterke piek te zien, die vervolgens snel is ingezakt door de blokkade van Cantv. Deze piek hangt volgens Access Now samen met een recente golf van internetcensuur door de regering van president Maduro, waardoor het gebruik van Tor kortstondig flink steeg.

Internetcensuur in het Zuid-Amerikaanse land kon tot nu toe nog vaak omzeild worden door de dns-instellingen aan te passen, maar bij de meeste recente blokkades werkt die methode niet langer. "Het lijkt erop dat de regering van Venezuela heeft ontdekt hoe het Tor op een verfijnde manier kan blokkeren", zegt de Venezolaanse journalist Melanio Escobar. "Het gaat niet alleen om de directe toegangskanalen, maar ook om de methode van een bridge. De regering is bezig het land net zo gesloten te maken als China of Iran."

Ondanks de enorme olievoorraden is in Venezuela al aanzienlijke tijd sprake van een ernstige economische crisis, waarbij de socialistische president Maduro met zijn regering bezig is om een steeds strakkere greep op de samenleving te krijgen. Vrije nieuwsgaring wordt steeds meer aan banden gelegd en protesten en demonstraties worden nogal eens met geweld de kop ingedrukt.

Venezolaanse