Mozilla gaat zijn browser Firefox vanaf de volgende stabiele versie voorzien van een standaardblokkade voor autoplay van video's met geluid. Gebruikers kunnen dat zelf aanzetten in de site-instellingen.

Firefox

Het blokkeren van autoplay gebeurt vanaf versie 66, die op 19 maart moet uitkomen, zegt Mozilla. Ontwikkelaars kunnen nog wel sites zo programmeren dat ze video's zonder geluid via autoplay kunnen afspelen, met de 'muted'-toevoeging aan HTMLMediaElement. Ook kunnen gebruikers in het tabblad aangeven dat ze de site altijd willen toestaan video's te starten.

Standaard moeten gebruikers eerst op een Afspeel-knop drukken voordat een video begint met spelen. Firefox voor desktop zal dat gaan doen, terwijl de versie voor Android ook een update krijgt om de functie om dezelfde manier te implementeren. De Android-versie heeft nu al een block voor autoplay, maar die werkt anders. Afgelopen jaren hebben veel browsers een functie om autoplay-video's te blokkeren ingebouwd. Onder meer Chrome en Safari deden dat al.