De Europese Commissie zou strengere regels willen invoeren voor chatdiensten als WhatsApp en Skype. Deze zouden moeten gaan voldoen aan 'veiligheids- en vertrouwelijkheidsregels'. Momenteel gelden voor WhatsApp andere regels dan voor bijvoorbeeld providers die sms-diensten aanbieden.

 

Volgens de Financial Times, die vertrouwelijke documenten heeft ingezien, wil de Commissie regelsinvoeren over de manier waarop de diensten omgaan met verzoeken van veiligheidsdiensten en de manier waarop zij geld verdienen aan de hand van gebruikersgegevens. Het is de verwachting dat de Commissie in september een officiële aankondiging maakt van de regels, die opgenomen moeten worden in de e-privacyrichtlijn. Het is al langer bekend dat deze richtlijn een herziening zal ondergaan.

Commissie-ambtenaren zouden van mening zijn dat zogenoemde over-the-top-diensten die het versturen van berichten en het voeren van spraakgesprekken via internet mogelijk maken soortgelijke regulering moeten krijgen als hun traditionele tegenhangers. Uiteraard zijn mobiele providers het daarmee eens en zijn vragen al langer om strengere wetgeving voor deze diensten, zo schrijft de krant. Mobiele providers moeten nu aan andere regels voldoen voor sms-diensten dan WhatsApp voor zijn berichtendienst. Op dit moment zouden voornamelijk Amerikaanse diensten echter in een 'juridisch grijs gebied' vallen.

De herziening van de Europese wetgeving wil ook diensten aanpakken die gebruikers online een nummer laten bellen, waardoor zij bijvoorbeeld de mogelijkheid moeten bieden om noodnummers te bellen. Diensten die niet gebruikmaken van een nummer, bijvoorbeeld tussen twee Skype-gebruikers, zullen niet onder de nieuwe regels vallen. Het is te verwachten dat sommige landen al sneller actie ondernemen. Zo beslist de Franse toezichthouder in september of Google, Viber en Skype zich moeten registreren als telecomprovider, aldus de Financial Times.

In België kreeg Microsoft onlangs een boete van ongeveer 220.00 euro opgelegd om zijn SkypeOut-dienst, waarmee gebruikers kunnen bellen naar vaste en mobiele nummers. Daarmee zou Skype zich gedragen als een telecomprovider volgens de geldende wetgeving.