Overheidsinstellingen hebben regelmatig bestookt met ransomware. Elke tien dagen maakt een gemeente, ministerie of een bedrijf melding van een poging tot 'gijzelen' van digitale documenten. 

Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) die het AD via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft opgevraagd.

Ransomware is malware waarbij de computer wordt vergrendeld, en pas weer te gebruiken is wanneer er een geldbedrag wordt betaald aan de hackers. 

Bij het NCSC kwamen van 1 juni 2015 tot eind mei van dit jaar zo'n 400 meldingen van cyberdreigingen binnen. Dit aantal is de afgelopen jaren fors gestegen en lijkt nu stabiel te blijven. In 37 van de gevallen ging het om ransomware. Het is niet bekend hoe vaak deze hackaanvallen succesvol waren. 

Bij het NCSC kunnen gemeenten, ministeries en ook financiële instellingen en nucleaire en chemische bedrijven, die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland, de hulp inroepen als ze een cyberaanval op hun systemen zien.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment