Google heeft de informatie aangepast bij de instellingen over locatiegeschiedenis van iOS- en Android-telefoons. Voorheen kreeg het bedrijf veel kritiek omdat het locatiedata bleef opslaan, ook als gebruikers de functie uitschakelde.

Google maps kaart

Onduidelijkheid

Begin vorige week was Google de kop van jut nadat onderzoekers van het persagentschap AP en de universiteit van Princeton hadden ontdekt dat het bedrijf altijd je locatiegegevens opslaat, zelfs als je de functie locatiegeschiedenis uitzet. “Je kan je locatiegeschiedenis op elk moment uitschakelen. Met locatiegeschiedenis uit worden de plaatsen die je bezoekt niet langer opgeslagen”, stond te lezen, bij de instellingen over de functie. Toch kon je de route die een telefoongebruiker doorheen de dag aflegde nog gemakkelijk volgen aan de hand van locatiemarkers in ‘Mijn activiteit’.

 

Vorige week verweerde een woordvoerder van Google zich nog bij de pers. “Er zijn verschillende manieren waarop Google je locatie gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren, waaronder: locatiegeschiedenis, web en webactiviteit en door locatieservices op toestellen. We geven duidelijke omschrijvingen van die tools en er zijn handige manieren waarmee ze kunnen worden in- en uitgeschakeld, en waarmee geschiedenis kan worden verwijderd”, aldus de woordvoerder.

Felle kritiek

Toch is het duidelijk dat velen het er niet mee eens zijn dat Google duidelijk communiceert over het tracken van je locatie. In onze AW Poll van vorige weekvroegen we aan onze lezers of ze het zorgwekkend vonden dat Google hun altijd volgde. Voor 64 procent blijkt het niet vreemd te zijn en de overige 36 procent ziet het als een schending van zijn privacy. Toch was het opmerkelijk dat van de 64 procent die het niet zorgwekkend vindt, de overgrote meerderheid (47 procent) toegeeft dat Google er duidelijker over moet communiceren.

Mee kijken door een gat

Ondertussen heeft Google de wereldwijde kritiek op de omslachtige communicatie rond het thema  ter harte genomen en is er meer duidelijkheid. Google heeft zijn omschrijving van locatiegeschiedenis aangepast in de Engelstalige versie van de omschrijving bij locatiegeschiedenis. Onderstaande tekst is een vertaling van de nieuwe omschrijving, maar op de Nederlandstalige pagina, staat nog steeds dezelfde tekst als voordien (zie screenshot onderaan het artikel).

Nieuwe bewoording

“Je kan locatiegeschiedenis op accountniveau op elk moment uitschakelen. Deze instelling heeft geen invloed op andere locatieservices op je apparaat, zoals Google Locatieservices en Vind mijn apparaat.” Sommige locatiegegevens kunnen opgeslagen worden als onderdeel van jouw activiteit en andere diensten als Zoeken en Maps. Als je locatiegeschiedenis uitzet, staat het uitgeschakeld op alle toestellen die geassocieerd worden met je account.

Location turn on off

Google maakt dus voor het eerst duidelijk dat het uitzetten van locatiegeschiedenis helemaal geen ‘master switch’ is die ervoor zorgt dat er geen locatiedata meer wordt opgeslagen. Een onderzoeker bij AP die het nieuws mee blootlegde, noemt de nieuwe omschrijving een stap in de goede richting. Al is het voor ons nog wachten op de Nederlandse versie van de omschrijving. In dit artikel kan je alvast leren hoe je zelf je locatiegeschiedenis kan verwijderen in Mijn activiteit.

locatie geschiedenis

Reacties mogelijk gemaakt door CComment