De gegevens van vier miljoen Facebook-gebruikers zijn mogelijk misbruikt. Ze zouden zijn gelekt via de Facebook-app myPersonality.

gegevens van 4 miljoen facebook gebruikers mogelijk misbruikt

Daarvoor waarschuwt het sociale netwerk op zijn blog

De app zou vooral voor 2012 actief zijn geweest op Facebook. Gebruikers konden met de applicatie persoonlijkheidstests doen, waarbij zowel de antwoorden op vragen als gebruikersinformatie met de ontwikkelaar werd gedeeld.

Facebook lag dit jaar onder vuur, nadat een groot datamisbruikschandaal aan het licht kwam. Sindsdien houdt het bedrijf strenger in de gaten welke gegevens worden gedeeld met welke apps.

Het sociale netwerk wilde controleren hoe myPersonality omgaat met gegevens, maar de ontwikkelaar weigert informatie te delen met het sociale netwerk. Dat is voor Facebook voldoende reden om te vermoeden dat de gegevens zijn misbruikt.

Vier miljoen waarschuwingen

Het sociale netwerk gaat waarschuwingen versturen naar de vier miljoen gebruikers die myPersonality hun informatie hebben toevertrouwd. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse gebruikers daar tussen zitten.

Het is niet bekend hoe myPersonality de gegevens precies zou hebben misbruikt. Bij het Cambridge Analytica-schandaal eerder dit jaar werden met de gedeelde gegevens psychologische profielen gemaakt, om vervolgens gerichte politieke reclame te laten zien.

In mei dit jaar bleek dat myPersonality gegevens over de mentale gesteldheid van gebruikers opsloeg op een onbeveiligde website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment