Gebruikers van adblockers zoals Adblock Plus krijgen donderdag mogelijk websites zonder opmaak te zien. Dat komt door een tikfout in de filterlijst Easylist. Alle websites met een n, waaronder dus .nl-websites, worden verkeerd gefilterd.

opmaak

De fout werd veroorzaakt door de easylist/easylist@41eb1d2 toevoeging van de letter n aan de lijst met filters van Easylist. Alle websites met de letter n in de domeinnaam of in het tld worden daardoor verkeerd getoond, omdat css en afbeeldingen geblokkeerd worden. Gebruikers krijgen enkel tekst te zien op een witte pagina.

Alle adblockers die Easylist gebruiken hebben last van het probleem. Hoewel de fout snel na het ontdekken is opgelost, kan het dat gebruikers er langer last van hebben. De lijst wordt gewoonlijk één keer per dag geladen en als gebruikers dat gedaan hebben voordat de fout was opgelost, krijgen ze websites zonder opmaak te zien.

Gebruikers kunnen de weergave van websites herstellen door hun adblocker uit te schakelen of door de filterlijsten handmatig te updaten. In Adblock Plus kan dat door in het menu Options te kiezen voor Advanced en vervolgens Update all filter lists.

De maker van de lijst zegt een fix te hebben ingebouwd om een dergelijke fout in de toekomst te voorkomen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment