Google heeft bekend gemaakt dat één miljard Android smartphones afgelopen jaar geen beveiligingsupdates hebben ontvangen. Ondanks dat dit eigenlijk treurig nieuws is, stemmen de resultaten Google toch positief. Het aantal smartphones dat wél van beveiligingsupdates is voorzien is namelijk met 30 procent gestegen.

android

Het grootste probleem van het Android besturingssysteem is en blijft de zogenaamde 'fragmentatie'. Er zijn ondertussen tienduizenden verschillende Android apparaten verkrijgbaar en veel toestellen ontvangen zelden of nooit een beveiligingsupdate of een update naar een hogere versie van Android.

Uit nieuwe cijfers van Google blijkt dat van de twee miljard Android apparaten die momenteel wereldwijd in gebruik zijn, slechts de helft afgelopen 12 maanden één of meerdere beveiligingsupdates hebben ontvangen. Dat betekent dat dus één miljard Android apparaten afgelopen jaar helemaal géén updates hebben gekregen.

Google biedt grofweg drie verschillende updates aan. Het bedrijf komt sinds 2015 maandelijks met een beveiligingsupdate. Deze is relatief simpel uit te rollen omdat in deze updates alleen patches voor kwetsbaarheden bevatten en geen wijzigingen aanbrengen in de functionaliteit.

 

Daarnaast brengt Google regelmatig updates uit voor de Play Services app, waarmee ondersteuningen van nieuwe functies op oudere Andoid smartphones geregeld kunnen worden. De derde categorie zijn nieuwe en hogere Android versies, die voor fabrikanten vaak veel tijd kosten om aan te passen en uit te kunnen rollen naar bestaande smartphones.

 

Beveiligingsupdates beperkte oplossing voor fragmentatieprobleem

Doordat het nog steeds niet echt makkelijk is om een nieuwe of hogere Android versie beschikbaar te stellen voor oudere Android samrtphones, zijn zelfs vandaag de dag nog steeds toestellen vindbaar die draaien op een Android versie van vijf jaar geleden. Deze Android versies missen niet alleen veel nieuwe functionaliteit maar zijn ook potentieel onveilig omdat later veel kwetsbaarheden in deze oudere Android versies zijn aangetroffen. Google probeert dit deels te ondervangen met losse beveiligingsupdates, die wat makkelijker uit te rollen zijn, maar toch verzaken veel smartphone fabrikanten oudere toestellen te voorzien van beveiligingsupdates.

Fabrikanten van Android smartphones hebben grote moeite om hun complete portfolio smartphones gedurende een schappelijke periode up-to-date te houden. Duurdere en high-end smartphones worden over het algemeen nog redelijk up-to-date gehouden, maar hoe goedkoper het toestel, hoe slechter het update beleid vaak is.

Praktische problemen

Deze zogenaamde 'fragmentatie' brengt ook voor Google problemen met zich mee. Zowel Google als app ontwikkelaars moeten er permanent rekening mee houden dat hun producten, diensten en apps ook werken op al die toestellen die op veel oudere versies van Android draaien. Dit brengt beperkingen met zich mee.

Google heeft recentelijk diverse maatregelen genomen om de fragmentatie aan te pakken. Zo brengt Google ook eigen toestellen uit die wél up-to-date gehouden worden en tracht Google met Project Trebble het Android systeem los te trekken van de grafische schil die fabrikanten maken. Dit zou het makkelijker moeten maken om het achterliggende Android besturingssysteem te voorzien van een update zonder dat dit effect heeft op de grafische schil.

Tot slot selecteert Google ook al zogenaamde 'Enterprise smartphones' die geschikt zijn voor zakelijk gebruik. Deze toestellen worden sneller, beter en langer up-to-date gehouden met software- en beveiligingsupdates, iets wat in zakelijke omgevingen erg belangrijk is.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment