Proximus wil in 2021 de vernieuwing van zijn infrastructuur hebben afgerond. Dat maakt de Belgische provider bekend. Het bedrijf zegt op die manier de capaciteit van zijn netwerk te kunnen vertienvoudigen.

Proximus duidt het nieuwe backbone-netwerk aan met de naam Titan, wat staat voor Terabit IP Transport Aggregation Network. Dat moet in de plaats komen van het huidige netwerk, waarover 'bijna al het verkeer' voor spraak, data, tv en mobiele telefonie verloopt. Routers moeten onderling verbonden worden met een 100Gbit/s-verbinding, waarbij Proximus gebruikmaakt van 7750 SR14-routers van Nokia. De vernieuwing behelst bovendien de vervanging van achthonderd 'transmissieknooppunten'.

Verder wil de provider 50.000 glasvezelverbindingen in zeshonderd gebouwen opnieuw aansluiten, waardoor deze snelheden tot 10Gbit/s moeten ondersteunen. De werkzaamheden die nodig zijn voor de vernieuwing zijn inmiddels begonnen en vinden plaats tussen middernacht en zes uur 's ochtends.

Proximus maakte in 2016 bekend in een periode van tien jaar een bedrag van 3 miljard euro in de aanleg van glasvezel te gaan investeren. Daarmee verwachtte de provider de helft van de consumenten en 85 procent van de bedrijven te kunnen bedienen. Het bedrijf zal zijn glasvezelnetwerk wel moeten blijven openstellen voor concurrenten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment