Nederlandse onderzoekers werken met smartphonemakers aan de ontwikkeling van een vingerafdrukscanner in het scherm van smartphones. De eerste schermen met de scanner erin komen mogelijk binnen enkele jaren op de markt, zegt een van de onderzoekers tegen Tweakers.

vingerafdruk

De techniek werkt al, maar er zijn nog obstakels voordat smartphonemakers deze kunnen integreren, zegt onderzoeker Hylke Akkerman van het Holst Centre in Eindhoven. "Een scanner achter een display bevindt zich op grotere afstand van de vinger door het scherm en cover glass dat er tussen zitten. Bij een grotere afstand gaat er deels resolutie verloren. Wij zijn met technieken bezig om de resolutie te behouden op grotere afstand."

De techniek werkt met een thin film in het scherm. Deze plastic folie is deels transparant en bevat transistors en fotodiodes om een afbeelding te kunnen maken van de vingerafdruk. Omdat die diodes ook licht detecteren dat iets onder de huid vandaan komt, is te zien of er een hartslag is en daarmee of het gaat om een levend persoon die zich wil authenticeren, schreeft TNO eerder.

De Eindhovense technologie heeft als voordeel dat het hele scherm van een smartphone in gebruik kan zijn als vingerafdrukscanner, waar dat bij huidige vingerafdrukscanners achter het scherm een klein gedeelte is. De huidige techniek werkt met een 'cameraatje' achter het scherm, zoals bij de Vivo Nex en X21.

Akkerman wil niet zeggen met welke fabrikanten het Holst Centre in gesprek is. De technologie is onder meer ontwikkeld voor medische toepassingen, zoals röntgenapparatuur en de onderzoekers maken het nu geschikt voor in smartphones. Holst Centre is een samenwerking van TNO in Nederland en IMEC in België.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment