Browser Firefox gaat in toekomstige versies standaard tracking, fingerprinting en cryptominers blokkeren. Dat moet de snelheid van websites en privacy van gebruikers ten goede komen, zo zegt browserbouwer Mozilla.

De wijzigingen zijn al te vinden in de Nightly-testversie van Firefox, zegt Mozilla. Alleen als gebruikers toestemming geven, mogen websites tracking over meerdere websites inschakelen. Het blokkeren van trage trackers gebeurt vanaf Firefox 63. Die staat op de planning voor release eind oktober. Het blokkeren van alle cross-site tracking gebeurt vanaf Firefox 65, die op de rol staat voor eind januari volgend jaar.

Het is onbekend wanneer Mozilla begint met het standaard blokkeren van fingerprinting en cryptominers in Firefox. Daarvoor maakt de browserbouwer geen releasedatum bekend. De stap betekent voor veel gebruikers dat de browser in de toekomst de privacy beter lijkt te garanderen. Voor websitebeheerders betekent het vermoedelijk dat er minder data van gebruikers beschikbaar zal zijn.

Mozilla verwijst terug naar het blokkeren van pop-ups in Firefox sinds 2004, iets dat advertentiemakers ertoe noopte om betere advertenties te maken. De organisatie hoopt dat deze stappen ongeveer dezelfde effecten zullen hebben. Veel websites hebben het gedrag rondom tracking al aangepast vanwege recente wetgeving zoals de Europese regelgeving AVG.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment