Een bedrijf dat auteursrechten van bedrijven handhaaft en inbreuken opspoort, zou al weken takedownverzoeken van IMDB-urls aan Google sturen. Dat komt wellicht door een bug. Omdat filmdatabase IMDB op een whitelist staat, verwijdert Google echter geen vermeldingen.

2002187383

De foutieve verzoeken werden opgemerkt door TorrentFreak, dat schrijft dat ze afkomstig zijn van het Britse bedrijf Entura International. Dat handelt in opdracht van onder meer Columbia Pictures en Sony Pictures Television. Het verschijnsel dat TorrentFreak beschrijft, houdt in dat het bedrijf Google verzoekt om bepaalde zoekresultaten te verwijderen. Daarbij noemt het vaak de IMDB-url van een film om aan te geven om welke titel het gaat. Bij de foutieve verzoeken wordt die url echter niet genoemd onder 'original urls', maar onder 'allegedly infringing urls', waardoor het bedrijf in feite vraagt om die IMDB-url's van originele werken te verwijderen.

Op de site van Google is te zien dat het bedrijf inderdaad veel verzoeken doet die zijn gerelateerd aan de populaire filmdatabase. Ook zijn er voorbeelden te vinden van de foutieve verzoeken die TorrentFreak beschrijft. De site gaat ervan uit dat er sprake is van een bug bij het geautomatiseerd zoeken naar inbreukmakend materiaal. Entura heeft echter niet op verzoeken van de site gereageerd. De verzoeken lijken momenteel geen schade aan te richten, omdat Google de verwijderverzoeken van IMDB-url's niet honoreert. De site staat bij Google op een whitelist, aldus TorrentFreak. Een dergelijke fout zou echter meer gevolgen kunnen hebben voor een kleinere of minder bekende partij.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment