De Consumentenbond is van mening dat mensen niet zomaar toestemming moeten geven voor het delen van hun betaalgegevens onder een nieuwe EU-richtlijn, waarover de Tweede Kamer deze week praat. De organisatie stelt een extra controle via de bank voor.

Volgens Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, kan deze controle plaatsvinden in de vorm van een zogenaamde tweetraps-toestemming. Daarbij vraagt een betaaldienst een gebruiker eerst om toestemming te geven voor het gebruik van zijn betaalgegevens, waarna de bank van de gebruiker vraagt of hij het verlenen van toestemming wil bevestigen. Daarmee moet voorkomen worden dat mensen 'te lichtvaardig' toestemming verlenen.

Combée acht het onwenselijk dat dit via een soort 'cookieknop' gaat plaatsvinden, die mensen zonder na te denken wegklikken. Ook zou het niet zo moeten zijn dat mensen lange teksten moeten lezen voordat ze toestemming geven, want dat zou ook niemand doen. Daarnaast uit de Consumentenbond zijn zorgen over het punt dat nieuwe betaaldiensten inzicht krijgen in het betaalverkeer van consumenten.

De betaaldienstenrichtlijn, oftewel PSD2, moet het onder meer mogelijk maken om de markt te betreden voor nieuwe aanbieders van dergelijke diensten. De richtlijn werd eind 2015 aangenomen. Volgens de EU zijn de nieuwe regels nodig, omdat 'innovatieve aanbieders' niet goed te vatten waren in de regels van de voorgaande richtlijn. Onder de regels mogen de aanbieders betaalgegevens opvragen bij banken en moeten klanten hier eerst toestemming voor geven.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment