Google heeft Rootless Launcher uit zijn Play Store verwijderd, omdat die software vanuit een onbekende bron installeerde. De app die gemaakt is door de Nederlandse student Amir Zaidi stond net een week in de downloadwinkel. Zaidi werkt aan een oplossing.

De launcher van Zaidi is gebaseerd op de software van Googles Pixel-telefoons en om deze te laten werken, is er een companion-app nodig. De versie die onlangs in de Play Store verscheen, toonde een pop-up om de benodigde Rootless Pixel Bridge te downloaden. Als gebruikers daarop klikten, werd er een apk gedownload en geïnstalleerd.

Op zijn Telegram-kanaal zegt de ontwikkelaar dat dit de reden was voor Google om de app te verwijderen. Apps mogen gebruikers geen andere applicaties laten downloaden buiten de Play Store om. Zaidi geeft toe dat dit zijn eigen fout is en heeft inmiddels een nieuwe versie gemaakt, waarbij de bridge niet automatisch geïnstalleerd wordt, maar waarbij gebruikers doorverwezen worden naar een website waarop ze deze kunnen downloaden en vervolgens zelf handmatig moeten installeren.

Of Google de nieuwe versie toelaat als update in de Play Store, is nog niet duidelijk. De ontwikkelaar stelt dat zijn package permanent geweerd is. Als dat het geval is, moet de app opnieuw uitgebracht worden onder een andere naam en moeten huidige gebruikers de launcher opnieuw downloaden om updates te kunnen ontvangen.

De app kwam eind augustus onder de naam Rootless Launcher uit in de Play Store. Eerder noemde de ontwikkelaar zijn applicatie Pixel Launcher en met die naam kon hij niet uitgebracht worden in de Play Store. Vorig jaar kwam de launcher van Zaidi voor het eerst uit, maar toen moesten gebruikers het installatiebestand zelf van GitHub halen. Het gaat om een port van Googles eigen Pixel Launcher, die officieel alleen beschikbaar is op de Pixel-telefoons.

2002174511

Reacties mogelijk gemaakt door CComment