Facebook heeft BlackBerry aangeklaagd vanwege een vermeende patentinbreuk. Volgens het sociale netwerk heeft BlackBerry gebruikgemaakt van intellectuele eigendom van Facebook rondom technologie voor spraakberichten.

Volgens Bloomberg is Facebook bij een federale rechter in San Francisco een zaak begonnen waarbij BlackBerry wordt beschuldigd van het stelen van spraakberichtentechnologie en andere gepatenteerde processen. Het gaat om een inbreuk op zes verschillende patenten, waarvoor Facebook een niet nader gespecificeerde schadevergoeding vraagt. BlackBerry heeft nog niet gereageerd op een verzoek tot commentaar.

De aanklacht zou niet alleen gaan over een patent op de technologie voor spraakberichten, maar ook over het stelen van technologie die verbetert hoe een mobiel apparaat graphics, video's en audio weergeeft. Ook zou een patent zijn geschonden dat gaat over het centraliseren van tracking en het analyseren van gps-data.

Waarschijnlijk zijn de claims van Facebook een poging om terug te slaan in het lopende conflict met BlackBerry. In maart klaagde BlackBerry juist Facebook, WhatsApp en Instagram aan voor het schenden van zijn eigen patenten. Het ging daarbij om technologie voor BlackBerry Messenger, de chatapp van het bedrijf. Het gaat volgens BlackBerry om een aantal patenten rondom de beveiliging, gebruikersinterface en functionaliteit die in het verleden de BlackBerry-producten tot een commercieel succes hebben gemaakt en later door Facebook Messenger, WhatsApp Messenger en Instagram zijn gebruikt. Ook gaat het om cryptografische technieken en andere patenten die betrekking hebben op verbeteringen voor de mobiele weergave.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment