Google Chrome versie 69 vertoont standaard niet meer de 'm.' en 'www.'-subdomeinen in de adresbalk. Volgens de ontwikkelaars is dit subdomein 'onbeduidend' en daarmee overbodig, maar zeker bij 'm.' is er wel een wezenlijk verschil in waar de gebruiker terechtkomt.

 

Google Chrome

Chrome 69 werd op 4 september gepropageerd in het releasekanaal. Opvallend is dat de maatregel nergens genoemd wordt in de changelog van de applicatie. Dat geldt voor de aankondigende blogpost en de volledige changelog met commits. De motivatie voor de verandering is dan ook alleen te vinden voor wie naar de relevante flag navigeert. Bij het bewerken van de adresbalktekst verschijnt het subdomein wel en de optie is nog te togglen.

In een discussiepost op het Chromium-forum zetten gebruikers zich hard tegen de verandering af. Een reageerder, die zegt dat hij voor een internetprovider werkt, noemt de verandering dom. Dit omdat de aan- of afwezigheid van 'www.' in bepaalde gevallen leidt naar een twee verschillende bestemmingen. Dat geldt uiteraard ook voor 'm.' Goede voorbeelden zijn tumblr.com en m.tumblr.com; dit zijn twee verschillende sites die nu exact hetzelfde eruit zien in de adresbalk.

Een andere reageerder tekent aan dat het systeem zich ook vreemd kan gedragen. De voorbeeld-url 'subdomain.www.domain.com' verandert in 'subdomain.domain.com'. Zelfs wanneer het 'triviale' subdomein in het midden van een url staat, wordt het weggehaald. Een ontwikkelaar erkent wel dat dit een bug is die gecorrigeerd moet worden.

Google heeft kort geleden al eerder te kennen gegeven dat het de url in de toekomst niet langer wil weergeven in Chrome. Adressen zouden te ingewikkeld geworden zijn, wat gebruikers kan verwarren en ze kwetsbaar maakt voor door kwaadwillende gemanipuleerde url's. Google wil dit bestrijden, maar zonder dat onduidelijk wordt op welke site een gebruiker zit. Deze wijziging zorgt er echter wel voor dat het minder duidelijk is waar een gebruiker zich precies bevindt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment