De NPO is in de provincie Utrecht een test begonnen met het uitzenden van beelden op 1080p in plaats van 1080i. Het zou momenteel gaan om drie zenders. Daarbij maakt de NPO gebruik van dvb-t2, waar KPN naar over gaat voor Digitenne.

 

Er zijn signalen van mensen uit de regio dat de hd-varianten van NPO 1, NPO 2 en NPO 3 via de ether in 1080p te bekijken zijn door de mensen met de juiste apparatuur, meldt TotaalTV. Om het signaal te kunnen weergeven is een dvb-t2 hevc-tuner vereist, aldus de site. Daarnaast moeten mensen beschikken over een buitenantenne. Normaal gesproken wordt er gebruikgemaakt van 1080i, omdat dit door het gebruik van interlacing minder bandbreedte vereist. De NPO gaf een aantal jaar geleden al aan de overstap naar dvb-t2 te willen maken.

KPN maakte onlangs bekend te zijn gestart met de overgang naar dvb-t2 voor Digitenne, een eis die werd gesteld bij de verlening van de vergunning in 2016. Deze maand begon de provider met de voorbereidingen, wat onder meer inhoudt dat de zenderfrequentie verandert. De eerste regio die dit jaar aan de beurt komt, is Noordoosten van Nederland.

De rest van het land volgt komend jaar en de overgang moet voor 2020 zijn voltooid. Tijdens de overgang vindt ook de transitie van sd- naar hd-kwaliteit plaats. De overgang naar dvb-t2 is ook nodig omdat vanaf 2020 de 700MHz-band, die momenteel wordt ingezet voor tv via de ether, wordt ingezet voor 4g of 5g.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment