Het aantal contactloze betalingen in Nederland is ten opzichte van vorig jaar toegenomen met 77 procent. Dat meldt Mastercard, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de betaalpasdienst Maestro.

Volgens Arjan Bol van Mastercard Nederland heeft het contactloos betalen in Europa 'een enorme vlucht genomen, waarbij Nederland in de voorhoede zit'. Sinds juni 2018 is 51 procent van alle bankpasbetalingen in Nederland contactloos gedaan, terwijl dat cijfer in januari nog op 46 procent lag.

Mastercard meldt dat 90 procent van alle Nederlandse bankpassen geschikt is voor contactloos betalen en 49 procent van deze passen wordt minimaal een keer per maand daarvoor gebruikt. Betaalvereniging Nederland bevestigt de opgaande trend en meldt dat consumenten in Nederland tot nu toe in 2018 net zo vaak contactloos hebben betaald als in heel 2017.

Volgens de officiële cijfers zit het aantal contactloze betalingen in België weliswaar flink in de lift, maar dat komt waarschijnlijk omdat deze vorm van betalen in België nog veel meer van de grond moet komen. Daar steeg het aantal contactloze betalingen met 401 procent, maar in juli was deze vorm van betalen slechts goed voor een aandeel van 5 procent van alle bankpasbetalingen.

In heel Europa steeg het aantal contactloze betalingen in de periode januari tot augustus in dit jaar met gemiddeld 97 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In meer dan vijftien landen in Europa is contactloos betalen goed voor meer dan de helft van alle winkeltransacties. Met name in oost-Europese landen is het populair: In Tsjechië en Georgië ligt het aandeel van contactloos betalen boven de 90 procent en bijvoorbeeld Hongarije en Polen zit het boven de 80 procent.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment