Google heeft de toekomstplannen voor zijn zoekdienst toegelicht. Het bedrijf gaat de nadruk leggen op een visuele manier om informatie te vinden, met onder andere AMP Stories en relevante video's.

Volgens Google vinden er op het gebied van zoeken drie verschuivingen plaats, die het gevolg zijn van vorderingen met neurale netwerken om taal beter te begrijpen. De eerste verschuiving is die van antwoorden naar 'journeys', waarbij Google gebruikers kennis laat maken met nieuwe interesses en hobby's bij het voorzien in de informatiebehoefte. De tweede verschuiving is die van zoekopdrachten naar het voorschotelen van relevante informatie, ook als de gebruiker geen zoekacties in gedachten heeft. Ten slotte gaat Google informatie visueler tonen dan voorheen en dus minder tekstueel.

Wat dit laatste betreft gaat Google kunstmatige intelligentie inzetten om AMP Stories te maken en deze te tonen in zijn zoekmachine. AMP Stories is Googles project om onder andere uitgevers snel 'visuele verhalen' te laten maken. In eerste instantie verschijnen er automatisch gegenereerde AMP Stories over beroemdheden en atleten in de zoeklijst. Een klik op het formaat leidt de gebruiker naar meer informatie.

Google gaat daarnaast meer video's tonen bij het zoeken. Volgens het bedrijf kan de zoekmachine relevante video's tonen door een beter begrip van de inhoud van de beelden, mogelijk gemaakt door computer vision. Bij zoekacties in verband met een geplande wandeltocht kan Google bijvoorbeeld suggesties tonen voor video's die een indruk van de omgeving geven.

Google Images krijgt op de desktop een update om meer informatie over de afbeeldingen te tonen, waaronder de naam van de site waar deze gevonden is. Op mobiel was deze wijziging al doorgevoerd. De algoritmes van Google Images geven een hogere ranking aan sites met zowel prominente, goede afbeeldingen als goede inhoud en sites die als autoriteit te beschouwen zijn.

Ten slotte integreert Google zijn Lens-dienst in Images. De Lens-technologie identificeert daarbij elementen in de gevonden afbeeldingen voor meer informatie, maar gebruikers kunnen ook zelf onderdelen in afbeeldingen selecteren.

Google zoeken

Reacties mogelijk gemaakt door CComment