WhatsApp heeft laten weten dat vanaf volgend jaar advertenties worden geplaatst in de status-functie van de chatapp. Het is nog niet duidelijk op welke manier dit precies gebeurt en wanneer de advertenties voor het eerst zijn te zien.

Een woordvoerder van WhatsApp bevestigde de komst van advertenties in de status-functie, maar gaf daarbij geen concrete nadere informatie. In augustus meldde de Wall Street Journal al dat Facebook wil dat WhatsApp onder meer met deze advertenties meer inkomsten gaat generen. De bevestiging van de komst van advertenties in de status-functie van WhatsApp staat in een groter verhaal van Forbes waarin de medeoprichter van WhatsApp, Brian Acton, uiteenzet waarom hij vertrok bij Facebook en hoezeer hij een verschil van inzicht had met Facebook ten aanzien van de rol van privacy en hoe er geld moest worden verdiend.

Acton meldt in het interview dat Facebook 'niet de slechterik is', ook al zet hij onder meer uiteen dat Facebook hem heeft geïnstrueerd om in 2014 tegen de Europese toezichthouder te zeggen dat het heel moeilijk was om de gebruikersdata van Facebook en WhatsApp te combineren. Vanaf augustus 2016 deed Facebook dat echter wel, onder meer om relevantere advertenties te tonen. De Europese Commissie deed in 2014 onderzoek naar de gevolgen van de overname van WhatsApp door Facebook. Voor deze misleiding legde de EU Facebook in mei een boete van 110 miljoen euro op.

De mede-oprichter van WhatsApp vertelt ook dat hij, in tegenstelling tot de top van Facebook, niets voelde voor het introduceren van gerichte advertenties en groot voorstander was van end-to-end-encryptie. Acton zag meer in een verdienmodel waarbij er betaald moest worden na het overschrijden van een bepaald aantal verstuurde berichten. Sheryl Sandberg, een directeur bij Facebook, zag daar echter niets in, omdat dat in haar ogen onvoldoende inkomsten zou opleveren.

Acton liet met zijn vertrek in september 2017 uiteindelijk een optie van 850 miljoen dollar liggen, waar hij uit hoofde van de WhatsApp-overname door Facebook nog recht op had als hij een aantal maanden langer bij Facebook was aangebleven. Hij maakte eind februari bekend 50 miljoen dollar aan een nieuwe stichting voor de chatapp Signal te doneren. In mei vertrok ook Jan Koum bij Facebook; hij richtte Whatsapp in 2009 op samen met Acton.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment