Het torrentverkeer neemt weer toe in Europa, volgens Sandvine, een Canadees bedrijf voor breedbandbeheer. Het bedrijf wijst voor de oorzaak naar het feit dat consumenten abonnementen op meerdere diensten moeten afnemen voor een breed aanbod.

De toename doorbreekt de trend die zichtbaar was van 2011 tot en met 2015, volgens Sandvine. In 2011 nam torrentverkeer bijna 60 procent van de uploadbandbreedte in beslag in Europa, maar in 2015 was dat gedaald tot 21 procent. In de tussentijd is dat percentage alweer gestegen tot 32 procent, laat Sandvine weten aan Torrentfreak. Sandvine heeft het over de emea-regio, waar Europa, het Midden-Oosten en Afrika onder vallen.

Wat Europa betreft is torrentverkeer verantwoordeljk voor het grootste deel van de upstream bandbreedteconsumptie, constateert Sandvine. Het bedrijf constateert dat meer diensten exclusieve video's produceren voor hun diensten, zoals HBO met Game of Thrones en Netflix met House of Cards. "Om toegang tot al die diensten te krijgen, maakt het erg duur voor consumenten. Daarom nemen ze een abonnement op de een, en nemen hun toevlucht tot piraterij voor de rest", aldus Sandvine.

Ook benadrukt het bedrijf dat veel exclusieve series in de Verenigde Staten uitkomen en niet goed internationaal gedistribueerd worden. Daarnaast zou Game of Thrones zo populair zijn, dat kijkers wereldwijd deze hoe dan ook downloaden als deze niet direct wereldwijd beschikbaar komt. De cijfers van Sandvine komen uit afgelopen juni, een periode zonder nieuwe Game of Thrones-afleveringen. Die komen pas weer volgend jaar. De volledige cijfers verschijnen volgende week in het Global Internet Phenomena 2018-rapport van Sandvine.

Torrent

Reacties mogelijk gemaakt door CComment