Belgen die vanaf april 2019 een nieuwe identiteitskaart krijgen, moeten daarvoor hun vingerafdruk afstaan. De vingerafdrukken worden elektronisch op de kaarten opgeslagen in de vorm van een chip. Voor paspoorten bestaat de verplichting van een vingerafdruk al langer.

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, heeft een wetsontwerp klaar zodat in de lente van volgend jaar de eerste identiteitskaarten met vingerafdrukken uitkomen, schrijft Het Belang van Limburg. De Belgische federale overheid heeft hiertoe besloten, nadat uit de aanslagen in Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016 bleek dat terroristen door identiteitsfraude zonder problemen konden reizen.

De minister gaat hiermee in tegen een eerder negatief advies van de Privacycommissie. De commissie heeft in april een voorontwerp van de wet afgekeurd, omdat deze 'overmatig' en in strijd met de privacywet zou zijn. Volgens de toezichthouder is de situatie bij identiteitskaarten niet te vergelijken met paspoorten, waarbij de verplichting van een vingerafdruk al langer geldt. Die verplichting geldt echter niet voor identiteitskaarten. De Privacycommissie noemde het eerder een 'intrusieve maatregel' en vindt dat de regering alleen dergelijke gevoelige gegevens mag verwerken bij een aantoonbaar zwaarwegend algemeen belang.

Er komt geen algemene databank met de vingerafdrukken van alle 11 miljoen Belgische inwoners. De gegevens mogen uiterlijk drie maanden worden opgeslagen; daarna moeten de vingerafdrukken weer worden vernietigd en uit de databank zijn verdwenen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment