Zaterdag zijn de Europese eIDAS-regels ingegaan. Daarmee kunnen inwoners van Europese lidstaten grensoverschrijdend inloggen met behulp van de elektronische identiteitsbewijzen van hun eigen land.

De eIDAS-verordening maakt dat organisaties in Europese lidstaten toegang moeten verlenen tot hun digitale diensten aan houders van erkende inlogmiddelen, ook als die uit het buitenland komen. Het gaat daarbij om eID-middelen, zoals paspoorten en rijbewijzen, waarmee burgers bijvoorbeeld belastingaangifte kunnen doen, een bankrekening kunnen openen of toegang tot hun medische gegevens kunnen krijgen. De regels moeten voor minder papierwerk zorgen en digitale grenzen tussen lidstaten wegnemen.

Duitsland, Italië, Estland, Kroatië, Luxemburg en Spanje hebben de volledige procedure voor het mogelijk maken van eIDAS doorlopen. België, Portugal en het Verenigd Koninkrijk zijn die procedure gestart. Nederland heeft al wel een koppeling gelegd met het Duitse authenticatiesysteem. Daarmee zijn het Centraal Justitieel Incassobureau en het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg de eerste dienstverleners in Nederland die voldoen aan de eIDAS-verordening.

eIDAS

Reacties mogelijk gemaakt door CComment