Microsoft heeft een experimentele release van het opensource Robot Operating System, oftewel ROS, uitgebracht voor Windows 10 en de IoT Enterprise-versie van zijn besturingssysteem. Dat maakt het mogelijk om robots aan te sturen.

Microsoft legt uit dat ROS uit een aantal bibliotheken en tools bestaan die nodig zijn om complexe robots te bouwen. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een besturingssysteem gaat, is het in feite middleware. Volgens het bedrijf uit Redmond kunnen ontwikkelaars aan de slag met Visual Studio 2017 om projecten op te zetten, zo legt het uit in een installatiehandleiding. Er bestaat al een Linux-versie van ROS; de verschillen tussen deze variant en de Windows-versie legt het bedrijf uit in een apart document.

Microsoft doet de aankondiging in het kader van het ROScon-evenement, waar het naar eigen zeggen een Turtlebot 3 demonstreerde die de ROS-release 'Melodic Morenia' draait op Windows 10 IoT Enterprise met behulp van een Intel-nuc. Daarnaast toonde het ROS op Azure, waarbij de besturing verloopt via een IoT Hub. Momenteel is alleen ROS1 voor Windows beschikbaar, maar versie 2 moet binnenkort samen met documentatie beschikbaar komen.

Bij de ROS-release voor Windows is Microsoft een samenwerking aangegaan met Open Robotics en het ROS Industrial Consortium. Laatstgenoemde heeft als doel om ROS uit te breiden naar gebruik in fabricageprocessen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment