De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD heeft vier Russische spionnen uitgezet die in april het wifinetwerk van gifgasonderzoekslab OPCW wilden binnendringen. Dat lab onderzoekt onder meer de gifgasaanval op een spion in Engeland in maart.

 

Wifi kofferbak

De vier Russen hadden in een wagen een wifi-pineapple aangezet om internetverkeer van apparaten binnen het OPCW op te vangen en af te luisteren, claimde de MIVD-chef Onno Eichelsheim tijdens een persconferentie over het uitzetten van de vier Russen. Toen zij het apparaat aanzetten in hun wagen, greep de MIVD naar eigen zeggen in, omdat toen de beveiliging van het OPCW in gevaar kwam, schrijft het ministerie van Defensie.

De OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, was mogelijk een doelwit voor de Russen. Zij deden op dat moment onderzoek naar de poging tot moord op een dubbelspion in Groot-Brittannië, die een maand eerder plaatsvond. Ook onderzocht de organisatie mogelijke gifgasaanvallen in Syrië; Rusland steunt de Syrische president Bashar Assad in de strijd tegen zijn tegenstanders en Assad zou de opdracht hebben gegeven tot de gifgasaanvallen.

De Russen zijn onderdeel van de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst. Zij zijn nog diezelfde dag het land uitgezet. Daarnaast had de MIVD hun spullen in beslag genomen. De MIVD gelooft dat de Russen waren geslaagd in de opzet van het hacken van de OPCW als zij niet in hadden gegrepen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment