Google heeft een nieuw Play Store-beleid geïntroduceerd, waarmee het toegang tot de gespreksgeschiedenis en sms-berichten door Android-apps aan banden legt. In de toekomst kunnen alleen nog standaardapps toegang tot deze gegevens verkrijgen.

 

In zijn aankondiging legt Google uit dat het daarmee doelt op apps die gebruikers zelf als standaardapp hebben ingesteld, bijvoorbeeld voor het voeren van telefoongesprekken of het sturen van sms-berichten. Tot nu toe was het mogelijk dat verschillende apps om deze permissies vroegen. Ontwikkelaars hebben negentig dagen de tijd om hun apps aan de beleidswijziging aan te passen. Google kondigt aan dat het in de komende maanden met 'aanvullende controls' zal komen.

In een apart document meldt de zoekgigant dat ontwikkelaars alleen van de sms- en 'call log'-permissies gebruik moeten maken als dit nodig is voor de hoofdfunctionaliteit van hun app. Dat betekent dat de app zonder deze permissie niet zou werken. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als er geen andere mogelijkheden bestaan om aan de gewenste gegevens te komen. Zo mag een synchronisatieapp bijvoorbeeld wel sms-berichten lezen en ontvangen.

In andere gevallen is het niet toegestaan, zoals bij accountverificatie, het sturen van uitnodigingen of het delen van materiaal.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment