De derde generatie Chromecast werd stilletjes door Google aangekondigd, en nu we het apparaatje hebben getest snappen we waarom. Ondanks de minimale verbeteringen blijft het echter één van de fijnste gadgets die je kunt kopen.

De vorige Chromecast ging al drie jaar mee en dus was het tijd voor een nieuwe versie. De Chromecast (2018), zoals we het apparaatje voor het gemak noemen, is geen enorme verbetering maar nog steeds ideaal voor als je snel en simpel content naar je televisie wil streamen. We bespreken de nieuwe features met je in deze review.

Een nieuw jasje

Laten we beginnen met de veranderingen aan de buitenkant. Hoewel het uiterlijk hetzelfde is gebleven en de Chromecast nog steeds op een ijshockeypuck lijkt, is de glanzende behuizing vervangen door een matte afwerking.

Bovendien komt het apparaatje nu in een witte kleur en is het Chrome-logo vervangen door een Google-logo. De Chromecast (2018) ziet er fraaier uit dan zijn voorganger, al is het wat gek om dat als pluspunt te noemen voor een apparaatje dat je in je tv steekt, en daarna niet meer ziet.

chromecast 2018

Verder is er weinig gewijzigd. De hdmi-dongle heeft nog steeds een micro-usb-aansluiting, fysiek knopje om ‘m terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en een led-lichtje waarmee de status wordt aangegeven.

De magnetische connector is verdwenen, maar dat is geen gemis. In het doosje vind je verder opnieuw een adapter om de Chromecast via een stopcontact van stroom te voorzien, al kun je ook de kabel ook in een usb-poort van je televisie steken.

chromecast 2018

Het instellen is nog steeds enorm simpel: je steekt het hdmi-kabeltje met Chromecast in je tv, opent de Google Home-app en doorloopt de stappen. Is je Chromecast verbonden met het juiste wifi-netwerk en klaar met updaten, dan kun je gelijk beginnen met streamen. De afgelopen jaren hebben heel veel apps Chromecast-ondersteuning toegevoegd, dus je hebt enorm veel keuze. Dit is dan ook de grote kracht van de hdmi-dongle.

Sneller en 1080p op 60 fps

Ook de interne hardware is er op vooruitgegaan, waardoor de nieuwe Chromecast volgens Google 15 procent sneller is dan zijn voorganger. Ook de wifi-ontvangst zou beter zijn. De verschillen met de vorige Chromecast zijn echter klein en waren tijdens onze testperiode nauwelijks merkbaar.

chromecast 2018

Wel is het fijn dat de Chromecast (2018) nu beelden tot 1080p met 60 frames per seconde kan streamen. De vorige generatie streamde beelden van 60 fps tot maximaal 720p (hd-kwaliteit), maar kon wel full-hd met 30 frames per seconden afspelen. Het is geen hele spannende verbetering, maar als je bijvoorbeeld veel filmpjes van games op YouTube kijkt, dan is het mooi meegenomen.

De nieuwe Chromecast heeft ook multiroom-ondersteuning. Dat betekent dat je hem kunt koppelen aan andere mediaspelers en speakers om simultaan geluid af te spelen. Zo kun je Spotify bijvoorbeeld vragen om muziek af te spelen in de woonkamer, waarna je televisie, Google Home en andere speakers allemaal worden ingeschakeld en gesynchroniseerd. Deze functie is echter pas vanaf later dit jaar beschikbaar, en kunnen we nu nog niet testen.

 

Minimale verbeteringen

Helaas is verder geen nieuws onder de zon. Zo hadden we gehoopt dat Google 4K-ondersteuning zou toevoegen, maar daarvoor moet je nog steeds een (twee keer zo dure) Chromecast Ultra aanschaffen. Het apparaatje mag dan zo goed en simpel werken, Google staat wel een beetje stil.

chromecast 2018

Dat terwijl er inmiddels steeds meer concurrenten die meer functionaliteiten bieden voor ongeveer evenveel geld. Zo biedt Googles grote rivaal – Amazon – de Fire Stick, die wordt geleverd met afstandsbediening en spraakbediening. Ook staan apps op de Fire Stick voorgeïnstalleerd, zodat je geen smartphone nodig hebt om een Netflix-serie te starten. De Chromecast bedien je volledig met je telefoon en heeft alleen spraakbediening als je ook een Google Home of Home Mini in huis hebt staan.

chromecast 2018

Ook uit China duiken steeds meer goedkope mediaspelers op met Android TV. Die bieden vaak ook Cast-opties, maar zijn daarnaast voorzien van apps voor alle populaire streamingdiensten. De Chromecast voldoet prima in gebruiksgemak en features, maar het is opmerkelijk dat Google blijkbaar geen ruimte ziet voor nieuwe features op dit prijspunt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment