De Technische Universiteit (TU) Delft heeft woensdag het eerste draadloze laadstation op zonne-energie gepresenteerd. Het laadstation beschikt over een batterij van 10 kilowattuur en is bedoeld voor het opladen van elektrische fietsen.

 

Dit meldt de TU Delft in een persbericht.

Duurzame mobiliteit

Pavol Bauer, hoofd van de vakgroep Direct Current (DC) Systems, Energy Conversion & Storage bij TU Delft, in het persbericht: "Dit is een grote stap voor duurzame mobiliteit en het versnellen van de energietransitie, omdat de combinatie van zonne-energie, draadloos laden en elektrische fietsen uniek is. We laden bij dit laadstation direct de opgewekte zonne-energie van de acht zonnepanelen, via het DC-net, naar de gelijkspanningsbatterij in de fiets."

Duurzaam laadstation

Het laadstation biedt plaats aan vier elektrische fietsen, een elektrische scooter en een onderzoeksfiets. Met deze onderzoeksfiets wordt gekeken naar de mogelijkheden van draadloos laden.

Het duurzame laadstation fungeert in eerste instantie als proeftuin, om de technologie verder te ontwikkelen.

Draadloos opladen

De elektrische onderzoeksfiets heeft een dubbele standaard, uitgerust met een spoel. Wanneer deze geparkeerd wordt op een magnetische tegel, wordt de fiets opgeladen. Het contactloos laden duurt net zo lang als conventionele manieren van elektrische laden.

Via een scherm op het laadstation of een app op de smartphone kunnen gebruikers de laadstatus volgen.

Zonne-energie

In de aankomende maanden wordt het unieke laadstation verder ontwikkeld. Het uiteindelijke doel is een laadstation dat bestaat uit slechts enkele tegels, die tegelijkertijd als zonnepaneel fungeren.

Voor nu is het de verwachting dat de acht zonnepanelen genoeg energie opwekken om, zelfs in de winter, de elektrische fietsen en elektrische scooter van stroom te voorzien.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment