Google heeft de nieuwe versie van zijn Chrome-browser uitgebracht, met een optie om de automatische inlogfunctie uit te schakelen. Die functie is momenteel gekoppeld aan een login op andere Google-diensten.

Google Chrome

Chrome-versie 70 wordt vanaf nu uitgerold voor Windows, Mac en Linux. In de update van de webbrowser wordt de bekritiseerde automatische loginfunctie verduidelijkt, die in de vorige versie van Chrome werd toegevoegd. Hierdoor loggen gebruikers die inloggen bij een Google-dienst, zoals Gmail of YouTube, ook meteen in bij de Chrome-browser zelf.

Dat zat veel gebruikers niet lekker, omdat Google de informatie van ingelogde gebruikers naar zijn servers stuurt. De functie bleek echter iets anders te werken en dat wordt nu verduidelijkt. Als gebruikers in de browser inloggen, zijn ze automatisch ook bij alle Google-diensten ingelogd. Loggen ze alleen bij één dienst in, bijvoorbeeld Gmail, staat hun profiel toch bovenin de menubalk van Chrome.

Het werkt als een soort geheugensteuntje: je bent ergens in Chrome bij een Google-dienst ingelogd. Gebruikers kunnen op hun profielfoto klikken en zien dan duidelijk of ze inderdaad alleen bij één dienst zijn ingelogd, of in de hele browser.

Opt-out diep in het menu

Toch werkt het niet helemaal vlekkeloos: sommige gebruikers worden alsnog automatisch volledig bij Chrome ingelogd, inclusief synchronisatie, als ze alleen bij een dienst inloggen. De optie staat dan ook standaard ingeschakeld. Uitschakelen kan alleen diep in het instellingenmenu.

Ook nieuw in de Chrome-update is ondersteuning voor Progressive Web Apps in Windows. Dat zijn web-apps van bijvoorbeeld Spotify, die de volledige app in een eigen venster draaien. Het ziet eruit als een eigen app, zonder de menubalk van Chrome, maar het wordt gedraaid door Chrome.

Chrome 70 wordt automatisch door de browser geïnstalleerd. Handmatig kan ook, door naar 'Over Chrome' in de instellingen te gaan.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment