Het bezoeken van de overheidswebsite Veiliginternetten.nl was op maandagochtend onveilig, omdat het certificaat op de site was verlopen.

Het certificaat van Veiliginternetten.nl is in de nacht van zondag op maandag verlopen. Hierdoor waarschuwden veel browsers voor de onveiligheid van de site tot en met maandag om 12 uur 's middags, toen het probleem werd opgelost.

 overheidssite veiliginternettennl was onveilig verlopen certificaat

Op Veiliginternetten.nl staan tips over hoe Nederlanders veilig online kunnen browsen. De site is een initiatief van onder andere het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum werkt er aan mee.

"Er zijn meerdere partijen bij dit probleem gemoeid, dus het duurt even om dit op te lossen", aldus een woordvoerder van de ECP, het platform dat de website beheert. "We hopen het later op de dag op te lossen."

'Cybercrimineel kan data onderscheppen'

Websites gebruiken certificaten om de verbinding te beveiligen. "Als een cybercrimineel de gegevens zou onderscheppen, kan hij ze in ieder geval niet lezen", aldus een uitleg van de getroffen website zelf.

Omdat het certificaat was verlopen, konden webbrowsers niet garanderen dat de gegevens worden versleuteld. Ook was de echtheid van de site niet te verifiëren.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment