Streamingdienst Spotify kreeg er afgelopen drie maanden ongeveer elf miljoen abonnees bij, terwijl er vier miljoen betalende abonnees bijkwamen. Er zijn nu elke maand 191 miljoen abonnees die Spotify gebruiken.

Het aantal betalende abonnees met Premium, Family of Student komt uit op 87 miljoen, zegt Spotify bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers. In dezelfde periode groeide het aantal gebruikers van de gratis versie van 101 miljoen naar 108 miljoen, aldus het bedrijf. Daarmee kwam de groei van de gratis versie uit op bijna 7 procent, terwijl het aantal betalende abonnees ten opzichte van vorig kwartaal met bijna 5 procent groeide.

Die snellere stijging komt vermoedelijk doordat Spotify dit jaar veel aandacht heeft besteed aan de gebruikservaring voor klanten die de versie met advertenties gebruiken. Zo kunnen gratis gebruikers nu zelf de volgorde in playlisten bepalen. Ook loopt er een test, waarmee gebruikers advertenties kunnen overslaan.

Spotify meldt dat de meeste groei uit Latijns-Amerika en andere continenten dan Europa en de VS komt, wat Spotify aanduidt als Rest of World. Het bedrijf hoopt de groei in de VS aan te zwengelen door klanten die beheerder zijn van een Family-abonnement in de VS kosteloos een Google Home Mini-speaker aan te bieden. In Europa geldt die aanbieding niet.

De omzet van Spotify kwam uit op 1,35 miljard euro, een stijging van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kwam uit op zes miljoen euro en voor volgend kwartaal verwacht Spotify dat er een kans is om winst te maken.

Spotify

Reacties mogelijk gemaakt door CComment