Een rechtbank heeft de Zweedse provider Bahnhof bevolen enkele internetdomeinen te blokkeren na claims van uitgever Elsevier van inbreuk op auteursrechten. In antwoord daarop blokkeert Bahnhof de toegang tot Elsevier.

Bahnhof blokkeert onder andere sci-hub.tw, sci-hub.mu, sci-hub.se en libgen.io op last van de rechtbank. Elsevier eiste de blokkade van de sites, omdat deze inbreuk op het auteursrechten van de uitgever zouden plegen. De ceo van de isp laat aan Torrentfreak weten niet in beroep te gaan. Dit zou geen zin hebben omdat de rechtbank vooringenomen zou zijn, in het voordeel van rechthebbenden.

In plaats daarvan is Bahnhof uit eigen beweging overgegaan Elsevier.com te blokkeren. Klanten die de site willen bezoeken, krijgen een pagina te zien met informatie over de zaak. Daarnaast blokkeert de isp de toegang tot zijn eigen site voor bezoekers die vanaf het netwerk van de rechtbank komen.

Bahnhof is in 1994 opgericht en heeft zich vaker gekeerd tegen maatregelen als dataretentie, siteblokkades en het offline halen van materiaal. Onder andere WikiLeaks heeft in het verleden tijdelijk serverruimte bij het bedrijf gehuurd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment