Stichting Brein heeft een verkoper van een nieuwe spelcomputer met daarop vijfduizend illegaal gekopieerde games aangepakt. De man schikte voor 750 euro, waar 500 euro per toekomstige inbreuk bij kan komen.

De verkoper was een 34-jarige man uit Wijchen. Na aangesproken te zijn door Brein tekende hij een overeenkomst om geen systemen met illegale games meer aan te bieden. Doet hij dat toch dan riskeert hij een boete van 500 euro per keer.

Tim Kuik, directeur van de stichting Brein, benadrukt tegen Tweakers dat Brein niet optreedt tegen de tweedehandsverkoop van retrocomputers uit de jaren tachtig met gekopieerde spellen. "Dit gaat om nieuwe merkloze kastjes waarop de verkoper illegale games zet en die aanbiedt.

Kuik kan niet uitsluiten dat er abandonware bij die games zit, spellen waarvan de rechthebbende niet meer te traceren is, maar stelt wel te controleren dat er bij het aanbod inbreuk wordt gepleegd. "Wij krijgen dat van rechthebbenden te horen."

Om wat voor kastjes en games het precies gaat wil Kuik niet vertellen, maar hij wijst erop dat Nintendo en Sony weer klassieke spelcomputers met enkele games aanbieden, waarmee het waarschijnlijk is dat die partijen bij Brein aanklopten. Ook stelt Kuik dat het om meerdere illegale aanbieders gaat: "We zijn nu met een ander geval bezig." Verdere details gaf hij niet.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment