Google heeft onverwacht de optie toegevoegd aan Android om manueel te back-uppen naar je Google Drive. De update wordt geleidelijk uitgerold in fases.

Automatische back-up

Een handige feature van Android die verbonden is aan je Google-account is de mogelijkheid om de gegevens op je toestel te back-uppen naar je Google Drive-cloudopslag. Samen met je Google-account krijg je 15GB aan gratis opslag. Als je vanuit de instellingen tikt op je Google-account en dan 'back-up' of 'automatische back-up', dan kan je controleren of de automatische back-up van je gegevens voltooid is. 

De back-up functie van Android is onderverdeeld in verschillende categorieën: contacten, app-gegevens, gespreksgeschiedenis, apparaatinstellingen, foto's en video's en sms-berichten. Onder elke categorie zie je wanneer de betreffende informatie voor het laatst werd bijgewerkt. Vroeger kon je alleen automatisch een back-up laten maken van je gegevens. Dat gebeurde enkel als je telefoon verbonden was met wifi en tijdens het opladen.

Google Drive backup

Automatische back-ups worden vaak niet tegelijk uitgevoerd

Nu back-up maken

Back-ups zorgen er niet alleen voor dat je je gegevens van je telefoon niet kan verliezen, verder is de feature ook een handige tool om vlot over te schakelen naar een nieuw toestel. Er was alleen een gemis, en dat was de mogelijkheid om de back-up handmatig te starten. Stel je wil nu meteen een nieuwe telefoon instellen en al je gegevens met je meebrengen, dan kon het soms wachten zijn tot je telefoon beslist om een nieuwe back-up te maken. Er was slechts één omweg, en dat is door je telefoon te verbinden met je computer en zo via de Android Debug Bridge (ADB) - een tool voor ontwikkelaars - een commando te geven.

Google heeft nu de mogelijkheid uitgerold om je telefoon via een knop 'Nu back-up maken' handmatig te laten back-uppen. De update wordt in fases uitgerold, maar op alle telefoons van de redactie was de update al actief. De nieuwe knop is te vinden in de Google-instellingen van je telefoon waar je vroeger de automatische back-up vond.

Google Drive backup

De nieuwe 'Nu Back-up maken'-knop bovenaan laat je manueel je gegevens opslaan in Drive

Beschikbaarheid

Eerder raakte al bekend door een bericht van een medewerker van Google dat de functie deel zal uitmaken van een volgende versie van Android. We hadden toen verwacht dat de feature geïntroduceerd zou worden in de volgende versie van Android Pie, versie 9.1, of zelfs in Android Q. Google heeft ons dus aangenaam verrast door manuele back-ups nu alvast uit te rollen. De update maakt deel uit van de nieuwe versie van Google Play Services, en de knop is ook op oudere toestellen te zien. Als je hem nu nog niet te zien krijgt, zal je nog even geduld moeten hebben. 

Google drive backup
 
Google Foto's is ook een onderdeel van back-up in Android

Reacties mogelijk gemaakt door CComment