Google voegt locatieweergave voor noodnummers toe aan Android

Google heeft een nieuwe functie aan Android toegevoegd waarmee de locatie van smartphones accurater wordt weergeven.

 

De functie is bedoeld voor alarmcentrales, zodat die locatiegegevens ontvangen als iemand met een smartphone een noodnummer belt. De functie werkt op 99 procent van de Android-apparaten, schrijft Google maandag.

Locatiegegevens worden normaal gesproken verstuurd op basis van zendmasten en gps. Maar de zendmasten hebben in sommige gevallen een radius van kilometers, terwijl gps binnenshuis niet altijd werkt.

Met de nieuwe functie van Android wordt de locatie bepaald op basis van een combinatie van onder meer wifi, gps en zendmasten. Daardoor kan veel beter worden ingeschat waar iemand zich bevindt.

Samenwerking

Naar schatting zijn meer dan 70 procent van de inkomende gesprekken bij alarmcentrale afkomstig van smartphones.

Verbeterde locatiegegevens kunnen volgens de Amerikaanse autoriteiten 10.000 levens per jaar redden, omdat ambulances eerder ter plekke kunnen zijn.

Providers

Om de verbeterde techniek te gebruiken, moeten ook telecomproviders de diensten toestaan. Vooralsnog is de nieuwe functie alleen te gebruiken in het Verenigd Koninkrijk en Estland.

In die landen is Google een samenwerking aangegaan met onder meer Vodafone, BT, O2 en Tele2. Mogelijk komt de techniek ook binnenkort naar Nederland.

Google benadrukt dat de locatiegegevens alleen te zien zijn bij alarmcentrales als daarnaar gebeld wordt. De functie is onderdeel van een update voor Google Play Services.

TelecomTelecom.nl - Alle accessoires voor jouw mobiele telefoon!

Reacties mogelijk gemaakt door CComment