Kaspersky Lab-topman Anton Shingarev heeft tijdens de opening van een transparantiecentrum in het Zwitserse Zürich gezegd dat zijn bedrijf overweegt de Nederlandse staat aan te klagen vanwege het verbod voor de rijksoverheid om antivirussoftware van Kaspersky te gebruiken.

Shingarev denkt dat zijn bedrijf binnen twee maanden een rechtszaak tegen Nederland gaat aanspannen, meldt Nu.nl. Volgens hem heeft de Nederlandse regering 'een heel vreemde beslissing genomen', waarbij Nederland zou hebben toegegeven dat het geen technische reden heeft gevonden om niet langer producten van Kaspersky te gebruiken. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de keuze om een rechtszaak aan te spannen echter nog geen uitgemaakte zaak is en dat er nog gesprekken gaande zijn tussen Nederland en Kaspersky Lab.

In mei besloot het Nederlandse kabinet dat de rijksoverheid moet stoppen met het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky. Eerder namen de Verenigde Staten ook al zo'n besluit. De besluiten om te stoppen met de software van Kaspersky hangen samen met de vrees dat Russische inlichtingendiensten via de diensten van het bedrijf in staat zijn tot bijvoorbeeld digitale spionage. Minister Grapperhaus van Justitie wil dat risico indammen en ziet het stoppen met de antivirussoftware als een voorzorgsmaatregel. Onlangs werd bekend dat België het voorbeeld van de VS en Nederland niet volgten het gebruik van Kaspersky-software bij Belgische overheidsinstanties niet gaat verbieden.

De Belgische Commissievoorzitter Binnenlandse Zaken, Brecht Vermeulen, wees er al op dat Kaspersky zijn activiteiten en infrastructuur inmiddels van Rusland naar Zwitserland heeft verplaatst. Grapperhaus zei eerder dat deze verplaatsing geen verschil maakt voor de vaststelling dat het bedrijf nog onder de Russische wetgeving valt en er dus toe verplicht kan worden om mee te werken aan verzoeken van Russische inlichtingendiensten. Dinsdag heeft Kaspersky in Zürich een dataverwerkingscentrum geopend, waarmee het bedrijf Europese data over eventuele bedreigingen verwerkt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment