Facebook had tot aan 2014 een speciaal programma voor ontwikkelaars, waarmee Facebook integratie in apps en smartphones gerealiseerd kon worden. Als onderdeel van dit programma konden ontwikkelaars beschikken over grote hoeveelheden gebruikersdata, zonder dat hier vanuit Facebook deugdelijke controle of toezicht op was. 

 

Facebook logo

Al in 2013 zou uit een intern onderzoek van Facebook, uitgevoerd door PwC, gebleken zijn dat de toenmalige BlackBerry fabrikant Research in Motion (RIM) en Microsoft toegang hadden tot data van miljoenen Facebook gebruikers zonder dat hier controle op was vanuit Facebook. Dat blijkt uit een brief in handen van The New York Times

Het is niet duidelijk of RIM en Microsoft misbruik hebben gemaakt van de data en of de bedrijven zijn berispt voor eventuele overtredingen. 

Programma werd in 2014 gestaakt

Het betreffende programma is in 2014 gestaakt. Facebook stelt tegenover The New York Times dat er totaal zeven partijen toegang hadden tot het programma, maar volgens The New York Times ligt het aantal deals met bedrijven veel hoger. Alle belangrijke smartphone producenten, waaronder ook Samsung en Apple, zouden vergelijkbare toegang hebben gehad.

Cambridge Analytica dataschandaal

Facebook kwam begin dit jaar flink onder vuur te liggen nadat bleek dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica toegang had tot data van tientallen miljoenen Facebook gebruikers en deze data gebruikte om te profileren. Op basis van samengestelde profielen kregen Facebook gebruikers voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen politiek getinte advertenties te zien op Facebook die aansloten bij de politieke voorkeur van de gebruiker. Sinds dit dataschandaal naar buiten is gekomen, is Facebook gestopt met het verstrekken van toegang tot data van Facebook gebruikers. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment