Wat is beter, een console of een pc? Die strijd, die al jaren gevoerd wordt, barst misschien straks ook los tussen de miniconsoles en de mini-pc. Een Amerikaans bedrijf wil de PC Classic uitbrengen, als tegenhanger voor de miniconsoles van onder andere Nintendo en Sony.

 

Unit-e zegt de PC Classic te willen maken en daarbij op zijn minst dertig klassieke DOS-games uit de jaren tachtig en negentig te willen leveren. Het bedrijf is van plan om licenties te regelen voor die games. Voordat de mini-pc in productie gaat, wil Unit-e geld ophalen via crowdfunding. Een campagne daarvoor zou eind november of begin december van start gaan. De bedenker zegt dat het product dan in de zomer van 2019 op de markt komt en het doel is dat de prijs 99 dollar wordt.

Ook moet het mogelijk worden om tegen betaling meer games toe te voegen. Unit-e lijkt nog geen licenties voor games bemachtigd te hebben, want concrete namen van games noemt het bedrijf nog niet. In een demo van een prototype gebruikt het bedrijf shareware. Het doel is om games op de PC Classic te zetten die definiërend waren voor de 'pc-game-ervaring'.

Het plan is om de games te configureren voor gebruik met een joystick of gamepad, maar bediening met toetsenbord en muis moet ook mogelijk worden. Het doel is om een gamepad mee te leveren met de kleine pc, maar de bedenker hoopt ook een minitoetsenbord en -muis te kunnen meeleveren. Ook wil het bedrijf optionele randapparatuur verkopen.

Unit-e is oorspronkelijk een ontwikkelstudio. Het bedrijf maakte de Neon FM-arcadegame, die ook op Android beschikbaar is. Voor dat spel onderhandelde Unit-e over licenties voor 150 muzieknummers. Het bedrijf zegt die ervaring in te zetten bij het onderhandelen over de licenties voor de DOS-games. Ook zegt Unit-e al samengewerkt te hebben met bedrijven als Apogee, Sega, Namco en Andramiro.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment