De toezichthouders op inlichtingendiensten van vijf Europese landen, waaronder Nederland en België, gaan meer data uitwisselen. Dat doen ze om te zorgen dat ze genoeg weten om goed toezicht te kunnen houden op de inlichtingendiensten in hun landen.

Behalve om Nederland en België gaat het om Denemarken, Zwitserland en Noorwegen, blijkt uit het statement dat de vijf toezichthouders woensdag online hebben gezet. Het bleek lastig om effectief te overleggen over welke data de inlichtingendiensten uitwisselden, zonder dat ze die data ook mochten delen.

De toezichthouders zien onder meer oplossingen in het geautomatiseerd toezicht houden op uitwisseling van data door inlichtingendiensten via it-systemen. Het is nog onduidelijk hoe dat precies zou werken en in de gezamenlijke verklaring staat dat er meer kennis nodig is van de werking van de interne systemen om dat mogelijk te maken.

De intensievere samenwerking is nodig, omdat inlichtingendiensten steeds vaker in bulk data uitwiselen en het toezicht daarop door de toename van de hoeveelheid uitwisselingen steeds moeilijker wordt. De toezichthouders willen niet dat alle regels rondom het geheim houden van nationale data overboord gaan, zo stellen zij. De combinatie van de vijf landen valt op, omdat Zwitserland en Noorwegen erbij zitten, twee landen in Europa die geen lid zijn van de Europese Unie.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment