Google wil dat ontwikkelaars op elke smartphone die uitkomt met Android 9.0 Pie of hoger de preview van een nieuwe Android-versie kunnen flashen. Daarvoor heeft het een Generic System Image gemaakt die werkt op alle toestellen.

Om de Generic System Image, een Android-build zonder Google-apps met AOSP-code als basis, te flashen, moeten telefoons de mogelijkheid bieden om de bootloader te ontgrendelen, zegt Google. Ontwikkelaars kunnen vervolgens de builds downloaden, builden en flashen met de instructies die online staan. Veel fabrikanten geven de mogelijkheid niet om de bootloader te ontgrendelen.

De GSI is niet bedoeld voor dagelijks gebruik, maar omdat het wel de nieuwste functies en patches van Android-versies bevat, kunnen ontwikkelaars al voor de release op meer toestellen kijken hoe hun apps of games werken. Dat kan nu alleen op toestellen die in de bèta zitten. Dat waren vorig jaar alleen de Pixel-telefoons, maar dit jaar ging het om meer dan tien verschillende modellen van diverse fabrikanten, waaronder Nokia en OnePlus.

De functie werkt met toestellen die uit de doos Android 9.0 Pie of hoger draaien, omdat die compatibel zijn met de nieuwe versie van Treble die dat mogelijk maakt. Treble is de scheiding tussen het Android-framework en de software van de fabrikant zelf. Door dat te scheiden, moeten telefoonmakers en componentfabrikanten sneller klaar zijn met upgrades naar nieuwe Android-versies.

Android toestelen op een rij

Reacties mogelijk gemaakt door CComment